NOTÍCIA

Manifest de les escoles d'art de la ciutat per visibilitzar les mancances derivades de la COVID19

27 de maig de 2020

Manifest de les escoles d'art de la ciutat per visibilitzar les mancances derivades de la COVID19

La notícia al Cugatenc:

https://elcugatenc.cat/cultura/les-escoles-dart-musica-i-dansa-suneixen-demanar-mesures-lajuntament-i-fer-front-la-crisi

La notícia a TV Sant Cugat:

http://www.tvsantcugat.cat/actualitat/les-escoles-dart-de-sant-cugat-demanen-a-lajuntament-un-certificat-de-garantia-per-poder-obrir-i-material-de-desinfeccio/

 

Podeu llegir el manifest complet (a continuació):


Benvolgudes i benvolguts.


Les escoles d’arts de la Ciutat ens hem unit per sumar esforços. Les escoles de música, dansa, teatre i arts plàstiques, volem transmetre els nostres neguits al conjunt de grups municipals de l’Ajuntament davant la greu situació que vivim.


Arabesc, Aula de so, ARtCO, Can Ninot, Centre de dansa Laure Esteve, Color Dansa Carol Morgado, Color it, Dance Works, dTerra, Escola Fusió Música i Dansa, Escola Sant Cugat, Escoles de música Jordi Ricomà, Esfera d’Art, General Giap, Gymel, l’Acadèmia, La Tacones, La Vora, Pou d’Art, Sant Cugat Dance Academy, Taller d’Art l’Obrador, Tallers de teatre Sílvia Servan, Vadepatch i  Viviana Hounie estudi de dansa.


Tots nosaltres representem a 3.050 alumnes i formem un equip de 178 professionals.


Els nostres centres resten tancats des del passat 13 de març, a l’igual que tots els altres centres educatius. Les maneres d’actuar davant d’aquest tancament han estat diverses depenent de la tipologia dels nostres ensenyaments, alguns han pogut seguir una part de les classes en línia i altres no. Però la situació és greu tant per uns com pels altres.
A nivell econòmic, tant pels qui porten sense cobrar res des del 13 de març, com pels altres que tot i cobrant una part han vist reduïts els seus ingressos dràsticament degut a les baixes d’alguns alumnes. La situació és greu i no sabem fins quan la podrem suportar.
Les ajudes que el Govern Central anuncia genèricament, no són suficients ni immediates per fer front a totes les despeses que hem de seguir pagant mes a mes, i sovint no són adreçades al nostre col·lectiu. No són solució ni els ajornaments, ni els crèdits.
A nivell sociocultural, l’art és una eina molt potent de creixement personal i social. Amb la nostra feina i dedicació posem en valor la personalitat artística i cultural de la nostra ciutat. Si no podem realitzar les nostres  activitats artístiques no només es veuen perjudicats  les i els nostres alumnes, si no que també tota la ciutat. Una ciutat sense art ni cultura és una ciutat morta sense capacitat d’imaginar o crear futur.
A nivell de seguretat, són totes disciplines que requereixen un contacte molt proper amb els alumnes, i les mesures de distanciament no seran possibles en molts dels casos.
Tot i podent fer un tipus d’ensenyament diferent durant el temps que duri aquesta mesura, per a poder ser molt curosos en la desinfecció i neteja dels centres, ens cal una despesa inassolible, que encarirà encara més les despeses habituals.
Ara sembla que s’apropa el moment de la reobertura dels centres i és en aquest moment en el que han sorgit dubtes comuns i hem trobat adient, col·lectivament posar de manifest els nostres dubtes i les nostres peticions a qui ens pot recolzar de cara a les famílies. Pensem que l’Ajuntament ens pot ajudar en les següents qüestions:


    •    Certificat de garantia per poder obrir el centre. Volem que l’Ajuntament ens faciliti un document que acrediti que els nostres centres estan en condicions de dur a terme les activitats, que complim amb les mesures de seguretat que exigeixen les normatives de prevenció de la Covid19 i que no és exigible cap responsabilitat per infeccions relacionades amb la COVID-19. Això donaria confiança als nostres alumnes.
Tal i com hem comentat abans, per seguir aquesta normativa necessitarem material de desinfecció i de protecció. Cal que aquest material sigui ofert per l’Ajuntament.

    •    Beques. Ens agradaria poder oferir als alumnes a qui les seves famílies s’han vist afectades econòmicament per la crisi del Covid 19, un sistema de beques àgil per tal que puguin seguir assistint a les nostres classes sense perdre cap curs. En situacions excepcionals s’han de prendre mesures excepcionals.

    •    Ajudes estructurals. A part dels punts esmentats, la pèrdua d’activitat ha tingut una repercussió en l’estructura de costos de les nostres institucions. Pèrdua d’alumnes equival a pèrdua de quotes i això afecta en com podem fer front als costos estructurals, hi ha menys facturació sobre la que repercutir, locals, manteniments, consums, gestió, administració,... Calen, per tant, ajuts a fons perdut per a fer possible la represa de les activitats així com per a compensar les pèrdues derivades d’aquesta situació.

    •    Pla de suport. Tanmateix volem que l’administració revisi com contempla les nostres activitats, que plantegi una xarxa de ciutat, uns incentius pel desenvolupament cultural, exempció de taxes, facilitació d’infraestructures municipals, possibilitat de realitzar activitats a l’espai públic... Només entre tots refarem la cultura i la ciutat, sense deixar ningú enrere.    

Es el moment de transmetre  positivisme, futur, esperança i seguretat a les famílies que representem. Formem part dels agents educatius artístics de la ciutat i d’una formació sovint no prou valorada pel fet de no ser oficial. Tot i que presentem col·lectivament aquest manifest, creiem que cada cas pot ser diferent i demanem ser escoltats i ajudats per no desaparèixer.
Hem de ser creatius i cooperants per generar la nova realitat, respectuosa en tots els àmbits, personal, familiar i de relació amb el planeta, per fer possible una ciutat millor amb futur basada en els valors propis de les persones, per això es important entendre com a fonaments de la societat l’art i la cultura. Per aquest motiu tots i totes, incloses les institucions hem de formar part, ajudant-nos en aquest procés.

Sant Cugat del Vallès, maig 2020